Een mogelijke boete van 90 miljoen euro per jaar is daarmee van de baan.
Minister Stef Blok van Wonen vertrouwde al op een goede uitkomst. ''Ons energielabel is zo eenvoudig en goedkoop mogelijk en geeft toch goed inzicht in het energieverbruik van een huis'', stelt hij.
Het energielabel is verplicht voor eigenaren die hun huis verkopen of verhuren. Elk huis heeft een voorlopig energielabel ontvangen. Dat geeft globaal aan hoe zuinig een huis is met gas, elektriciteit en warmte. Het effect van energiebesparende maatregelen is nog niet in dit label verwerkt.
Bijwerken
Een huiseigenaar kan dit voorlopige label bijwerken door aan te geven wat er in het gebouw is gedaan aan isolatie, dubbel glas, ventilatie, de verwarmingsketel en zonnepanelen. Dat mag tussentijds vrijwillig maar het is echt verplicht bij verkoop of verhuur. Een zelfgekozen deskundige beoordeelt de verbeteringen zodat een definitief label kan worden verstrekt.
Boete
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of er bij verkoop of verhuur een definitief label is gemaakt. Als dat niet zo is, riskeert de huiseigenaar een boete van 405 euro. De Europese Commissie meende dat de controle op het label rammelde. De uitleg van Blok heeft de commissie ervan overtuigd dat de handhaving goed is geregeld, aldus zijn woordvoerder.
Het energielabel staat in het Energieakkoord dat het kabinet, werkgevers, werknemers en milieuorganisaties in 2013 sloten.
Bron: www.nu.nl